Följ min blogg med bloglovin

fredag 25 oktober 2013

Fredag - Allt om socker

Nu passande i höst när man tar upp betor kan man ju vilja veta mer om vad som egentligen händer med betan.
För att börja i begynnelsen började produktionen av socker från betor på 1800-talet, 1907 bildades SSA(Svenska Sockerfabriks AB och 2009 var Nordic Sugar en av det 5 största sockerproducenterna i Europa.

Sockerbetorna sås i mars efter ett halvår är betan färdigväxt och september till november skördas betan.
Vid skörden används en speciell upptagare och när det tagits upp körs det till sockerbruket.
När betorna kommer till sockerbruket vägs betorna, efter vägning tar man prover på dem för att få reda på hur mycket socker dem består av, och hur mycket socker man kan utvinna av dem.
Innan det blir färdiga för själva sockerutvinning tvättas det rena från jord och grus.
Första steget i processen är att betorna strimlas till formen av pommes, detta för att lättare få ut sockret av dem.

De nu strimlade betorna silas i en gryta där vattnet är 70 grader varmt, detta gör att man får fram en tunn råsaft.
När man fått fram allt socker processas strimlorna för att användas till djurfoder.
Saften rensas på orenheter med hjälp av ångning för att få väck det mesta av vattnet.
Det som blir kvar är tjocksaft som är en tjock brun vätska, tjocksaften innehåller fortfarande mycket vatten för att sockret ska kunna utkristalliserats.
Därför kokas saften för att ytterligare vätska ska försvinna, då tjocksaften kokas bildas sockerkristaller.
Nu när sockret kristalliserats är saften fortfarande en tjock brun gröt, det kallas fyllmassa och består av sockerkristaller och sirap, vill man nu utvinna vitt socker måste fyllmassan taas bort.
Fyllmassan slungas i en stor centrifug till dess att sockerkristallerna skiljts från sirapen, när sirapen slungats bort återstår det vita sockerkristallerna.

Melass kallas den restprodukt som är kvar, för att sockret ska bli helt torrt torkas det och därefter har man fått fram vanligt vitt socker och nu är det redo för att förpackas.
Som nämnts utgörs sirap och vitt socker av sockerbetor.
Ur sirap utgörs mörk och ljus sirap.
Flor, bit, pärl och vanligt socker kan utvinnas av sockret men även flor med smak, syltsocker och vanijsocker.

Socker har olika egenskaper i olika sammanhang.
I saft till exempel förlänger sockret hållbarheten och i sylt och marmelad avgörs sockrets mängd hur tjock eller tunn marmeladen blir-

Socker är inte bara socker, int bara något sött man har i kaffet eller i bullen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar